Header image for Hvordan skaffer en liten konsulentbedrift i Trondheim kunder?

Hvordan skaffer en liten konsulentbedrift i Trondheim kunder?

William Chakroun Jacobsen04.01.2023

Før jeg skriver resten av artikkelen ville jeg gi en liten introduksjon til vårt lille konsulentselskap i Trondheim. Dette selskapet ble født 19.mars.2020, og har fokus på kunnskap og at de ansatte skal være en del av fellesskapet. Vi er sta på at vi er eid av de ansatte, og kun de ansatte. Dette førte til et problem. Hvordan skal vi utbetale lønn, og få en solid inntekt? Løsningen var å bruke vår ekspertise til å hjelpe andre bedrifter å nå deres ambisjoner og drømmer. På denne reisen har vi lært mye, og jeg vil gjerne dele med deg som tenker å gå samme vei som oss hva du må være obs på, og hva som er fint å ha i bakhodet.

Nisje

Velg en spesifikk nisje innen IT-bransjen, for eksempel sikkerhet, programvareutvikling eller dataintegrasjon. Dette gjør det enklere å målrette markedsføringen mot et bestemt publikum, og det gir deg muligheten til å bli en ekspert innen dette området. Ved å gjøre dette får du bedre målretting mot et bestemt publikum. Dette gjør det enklere å nå ut til potensielle kunder som har et spesifikt behov innen denne nisjen. Ved å ha en Nisje fører også til økt ekspertise . Som fører videre til en økt troverdighet, og gjør deg mer attraktiv som Konsulent. Alt i alt kan det å ha et nisjeprodukt som IT-konsulent være en fordel for å skille seg ut i markedet, øke ekspertisen din og forbedre lønnsomheten.

Markedsføring

Det er viktig å ha en markedsføringsstrategi som tar sikte på å nå ut til potensielle klienter. Dette kan innebære å lage en profesjonell nettside, å delta på bransjemesser, mouth-to-mouth, og cold callling. Under lister jeg opp et par metodikker å markedsføre seg, og hvordan vi opplevde dem.

Bygg et Nettverk

Bygg opp et sterkt nettverk innen IT-bransjen. Delta på bransjearrangementer, bli med i relevante faglige organisasjoner og hold kontakten med andre IT-konsulenter. Dette kan hjelpe deg med å få klienter gjennom referanser og anbefalinger. Mulighetene er uendelige i dette underpunktet. Men, Vi har testet ut et par av disse.

Delta på bransjearrangementer

Det finnes ofte ulike arrangementer innen IT-bransjen i Trondheim, som konferanser, seminarer og nettverksmøter. Delta på slike arrangementer for å møte andre IT-profesjonelle og knytte kontakter. I dette punktet har vi aktivt vært på utkikk etter arrangementer, og det finnes mange av de! Nettsider som Meetup har gode tilbud hvor aktive og interesserte mennesker finnes. Det er også andre konsulent selskap som holder kurs, som Sopra Steria på PowerHouse. I disse arrangementene så er det viktig å tørre å snakke med deltagerne, og om de har et problem du kan hjelpe å løse. I tillegg så er det mulig at de refererer deg videre!

Mouth-to-Mouth

Hvis du har gjort en ekstraordinær jobb for en kunde så er det sannsynlig at personen kommer til å referere deg videre til et annet selskap som trenger hjelp å løse et problem. Dette er en god indikasjon på at bedriften din gjør noe riktig! Supert om det skjer. Dette er også det sterkeste markedsførings verktøyet i arsenalet ditt. Så bruk det så mye du kan. En ulempe er at du ikke kan styre dette direkte. Så gjør jobben bedre enn best så vil ballen begynne å rulle. En motsetning til dette vil være cold-calling potensielle kunder.

Norge er et lite land, og ryktene sprer seg raskt, så vis kvalitet på arbeidet så kommer du langt. Du skal jobbe med kunden, ikke for.

Ansatt Philipp foran Munch museumet i Oslo på toppen av Opraen. Her dro vi til Oslo for å besøke kundene våres. Dette er for å vise høyest kvalitet på kundeservice.

Cold calling lister

En cold calling liste er en liste over potensielle kunder som du ikke har hatt noen tidligere kontakt med. Cold calling kan være en effektiv måte å markedsføre seg og tjenestene dine på, da det gir deg muligheten til å nå ut til et publikum du ellers ikke ville ha kommet i kontakt med. Dette kan være nyttig for å strukturere og målrette markedsføringsinnsatsen din. Den gir deg en oversikt over hvem du skal kontakte og når, slik at du kan planlegge markedsføringen din på en mer effektiv måte. Uheldigvis så er den ikke så personlig som å møte ansikt til ansikt som å delta på bransjearrangementer, men som nevnt tidligere så får du kontakte potensielle kunder på en effektiv måte.

Offentlige anbud

Det som er nevnt over viser til hvordan markedsføre seg på det private markedet. Når det kommer til det offentlige markedet er det et litt mer strukturert miljø. Grunnet forskriftene i Norge en nasjonal terskelverdi på 1,3 millioner kroner. Disse anbudene kan bli lyst ut på Doffin. Men, aktøren må ikke etterlyse der. Heldigvis eksisterer Mercell som en samling platform, dette gjør det lettere å finne oppdrag. Det vi har merket med slike anbud er det er veldig mye konkurranse, og det er essensielt å være iherdig på platformen for å finne aktuelle oppdrag til din bedrift. I Trondheim er det uheldigvis ikke så mange etterlysninger. Majoriteten av anbudene eksisterer i hovedstaden, Oslo.

Offentlige anbud er ofte større enn et nyoppstartet konsulentselskap i Trondheim klarer å fylle. Derfor er det viktig å finne samarbeidspartere. Da kan dere fylle hverandres svakheter, og levere et tilbud som er sterkere enn konkurentene deres.

Oppsummering (TL;DR)

I denne artikkelen snakker vi om hvordan en konsulent i Trondheim kan anskaffe seg kunder og øke verdien i selskapet. I konsulentverden er det viktig å ha en nisje. En nisje fører til målretting ing mot et bestemt publikum, og at du får ekspertise i området. Ved å ha ekspertise vil dette også føre til kvalitet på koden, noe som alle kunder krever.

For å i det hele tatt kunne få kunder er det viktig å bygge opp et nettverk. Her finnes det ulike strategier, og alle har ulike styrker og svakheter.

Offentlige anbud

Det er lovpålagt at større aktører må legge ut anbudet offentlig basert på visse kriterier. Her finner du mye godt, men det gjør andre også. Dette fører til at konkuransen på disse anbudene er store, og du konkurerer med de større aktørene. Derfor er det viktg å finne partnere i bransjen så dere fyller hverandres svakheter.

Takk for at du tok tiden til å lese artikkelen.